Spring til indhold.
Forside

Nyhed

NFC-direktør: "Teknologi er lig med sikkerhedspolitik"

Lagt online: 01.07.2025

Vi er vidne til en udvikling, hvor sikkerhedspolitik, innovation og industri arbejder sig stadigt tættere på hinanden. På sigt vil teknologi, forsvar og produktion blive et samlet hele, mener Lars Bo Larsen, direktør i Nationalt Forsvarsteknologisk Center.

LEDER

Af Lars Bo Larsen, direktør i Nationalt Forsvarsteknologisk Center.


Velkommen til det tredje nyhedsbrev fra Nationalt Forsvarsteknologisk Center!

I en række uger har vi nærmest dagligt set skelsættende udviklinger: NATO har løftet forpligtelsesrammen til 5 procent af BNP, Trump roser NATO, EU-lederne tager ansvar og laver en markant investeringsplan, som Danmark kommer til at køre videre som formandskab og inspirator. 

Det er langt fra de gamle dage med EU-forbehold – og Villy Søvndal spiller nu en central rolle i Europa-Parlamentets forsvarsudvalg. Den danske accellerationsfond er halvt brugt (dog med forpligtelser, ikke forbrug), mens statsministeren taler om, at vi skal tænke i europæisk forsvar – og samtidig stå last og brast med Ukraine.

Det historiske NATO-topmøde i Haag mundede ud i en historisk kort sluterklæring – kun 5 afsnit. Alt overflødigt blev skåret væk . Men den indeholder tekst om nye teknologier og innovation som afgørende for den kollektive sikkerhed. 

Det stemmer overens med mine indtryk fra det nye dansk-amerikanske symposium om forsvarsinnovation i Washington i starten af juni, hvor man fra amerikanske side fremhævede biotek-samarbejdet med Danmark.

Teknologi bliver stadig vigtigere for alliancen. Og det bidrager vi fra dansk side til på mange måder. I juli tiltræder Steen Søndergaard som Chief Scientist i NATO fra en stilling som chef for Værnsfælles Videnscenter ved FMI.

Innovation og teknologi er nøglen til både kampkraft og langsigtet industriproduktion

Lars Bo Larsen, direktør i NFC

I en dansk kontekst ser vi også en voksende interesse for at få sikkerhed, teknologi og innovation til at spille sammen. Mest tydeligt ved en konference i juni, som den uafhængige, såkaldte handletank POMUS afholdt i Folketingets landstingssal. Her præsenterede man ”den danske Draghi/Letti”-rapport om konkurrencekraft. Samme takter finder man også i Akademiet for de Tekniske Videnskabers kortlægning af kritiske teknologier.

Hovedbudskaberne på tværs af alt dette kan opsummeres i tre simple sætninger:

  1. Teknologi er sikkerhedspolitik.
  2. Sikkerhed og forsvar bliver i stigende grad en innovationsmotor.
  3. Innovation og teknologi er nøglen til både kampkraft og langsigtet industriproduktion.

Eller endnu kortere: teknologi-forsvar-produktion bliver et samlet hele.

 I lyset af alt dette har vi i Nationalt Forsvarsteknologisk Center fastlagt fordeling af kapacitetsopbygningstiltag og et mindre antal nye forskningsprojekter i tæt samarbejde med Forsvaret. Du kan læse mere i nyhedsbrevet om nogle udvalgte projekter.

Men jeg er glad for at se, hvordan sidste års projekter slår rødder og vokser med flere partnere, en øget inddragelse af forsvarsindustrien og Forsvaret, ligesom en meget bred kreds af NFCs partnere engagerer sig i projekterne. 

Vi har også budt velkommen til Brian Bech Nielsen, rektor fra Aarhus Universitet, og Jakob Grue Simonsen, prorektor fra ITU, som nye medlemmer af NFCs styregruppe. Det tegner alt sammen godt for den kommende tid!

God læselyst.

Nationalt Forsvarsteknologisk Center

Aalborg

Thomas Manns Vej 25

9220 Aalborg Ø

info@nfc.dk

CVR: 29102384

EAN: 5798000431898

København

Frederikskaj 10B

2450 København SV

info@nfc.dk

Bruxelles

Rue De Luxembourg 3

1000 Brussels

info@nfc.dk