En rapport fra analysehuset IDC slog tidligere på året fast, at en meget stor andel af det cloud-baserede IT-marked i Danmark er kontrolleret af fem af de største amerikanske teknologi-virksomheder: Amazon Web Services, Microsoft, Google, IBM og Oracle.
De sad i første halvår af 2024 på sammenlagt 87 procent af den danske cloud-infrastruktur. En stigning fra 81 procent i 2019.
Vi har en meget lang rejse foran os
Tabet af suverænitet bør ikke komme som en overraskelse og har været årtier undervejs, forklarer Jeffrey Scott Saunders, CTO i NFC. Han peger på en række strukturelle og historiske udfordringer:
“Europa sakker generelt bagud på udvikling af software over for USA og Kina. Vi har ingen mastodonter på størrelse med Google og Microsoft, og vi har i 40 år lagt os op af amerikanske standarder. Så fremadrettet har vi rasende travlt. Tag for eksempel udviklingen af AI-teknologi, hvor både USA og Kina er globalt førende i at optage nye patenter. Europæerne mangler simpelthen de industrielle muskler i dag til at tage kampen op. Vi har derfor en meget lang proces foran os”, siger Jeffrey Scott Saunders, som er tovholder på Next Generation Cybersecurity på vegne af NFC.
Han peger på, at teknologisk suverænitet ikke er noget, staten bare kan diktere. Det er her, at erhvervslivet og vidensmiljøerne kommer ind.
“Vi har måske 40-50 års teknologisk rejse foran os. Det afgørende er at skabe flere folk med stærke cyber-kompetencer og virksomheder med værdifulde løsninger på konkrete behov hos kunderne, som kunne være kritiske infrastrukturselskaber, Forsvaret, politiet og lignende . Det, vi har gang i, er at skabe direkte samarbejder mellem forskere og SMV’er, så vi kan accelerere forskningen og udviklingen i den rigtige retning og i et solidt tempo. Vi er et måske et lille land, men vi har store potentialer”, siger Jeffrey Scott Saunders.